Herfstwandeling op de Holterberg

Zoals al jaren traditie is, organiseerde de vereniging ook dit jaar een najaarsexcursie voor de leden. Deze keer: een hele bijzondere herfstwandeling op een vroege zaterdagochtend door de bossen en velden op de Holterberg onder begeleiding van twee bevlogen gidsen.

Met een groep van 32 deelnemers vertrokken we aldus op 4 november jl vanaf de parkeerplaats aan de Holterbergweg (ook genoemd de Dagcamping) voor een anderhalf uur durende wandeling onder begeleiding van Paul Akkerman en Meindert Bonnema.

Beiden zijn de initiatiefnemers en drijvende krachten achter : Het Bos van Zichzelf. In 2017 zochten ze contact met Staatsbosbeheer met het verzoek om een deel van het bos op de Sallandse Heuvelrug met rust te laten. Akkerman: “Het idee is ontstaan voor het landgoed Heidehof in Drenthe, waar stukken bos tot nieuwe wildernis waren uitgeroepen. De mens grijpt er niet in. Dat sprak ons aan. Mensen exploiteren het bos, maar het zou mooi zijn als het bos ook een plek voor zichzelf had. Bonnema: “Aan de Amerikaanse westkust heb je nog echte oerbossen met grote bomen van wel duizend jaar oud. Je voelt je daar onderdeel van de geschiedenis. Je loopt daar haast door een soort kathedraal. In Nederland kun je dat niet ervaren.” Akkerman vult aan: “Onder andere door het boek van Peter Wohlleben weten we dat bomen met elkaar communiceren en families met verschillende generaties vormen. “In Nederlandse bossen staan vooral pubers die nooit heel oud zullen worden.”
Staatsbosbeheer ging mee met de ideeën van Paul en Meindert en wezen twee stukken bos op de Overijsselse Holterberg aan, samen twaalf hectare groot, waar de natuur haar eigen gang mag gaan. Geen wandelpaden, geen kettingzagen, alleen noodzakelijk onderhoud langs de paden bij gevaarlijke situaties
Tijdens de wandeling was er ruim tijd om de filosofie van de beiden over te brengen op de wandelaars en hebben we de fraaie stukken van het “Bos van Zichzelf” kunnen ervaren. De dagen ervoor had het stevig gewaaid, hetgeen duidelijke sporen in het bos had achtergelaten. Op veel plekken onderweg was een verhaal te vertellen. Ook veel vragen. Zo waren paddenstoelen in dit seizoen in vol ornaat te aanschouwen waarbij werd toegelicht wat het verschil is tussen een destructieve en een constructieve symbiose die de paddenstoelen aangaan met hun gastheren. Al met al een interessante en leerzame ervaring die werd afgesloten met welkome koffie en thee naar keuze inclusief een plak cake. De wandelaars konden terugzien op een onderhoudende activiteit waarbij het weer zich van zijn beste kant liet zien en ook de leden van de vereniging elkaar weer troffen.Bij het bos komt een bordje te staan met een beknopte tekst. In september 2021 werd het Bos van Zichzelf overgedragen aan de kinderen van de Haarschool uit Holten. Ze hingen een slinger met juten vlaggetjes op met daarop hun boodschappen. “Ik hoop dat je gezond mag blijven”, schreef een van de kinderen. “Ik hoop dat je mag blijven groeien”, stond op een ander vlaggetje. “De wind blaast al hun wensen het bos in”, zei Meindert Bonnema. Paul Akkerman vulde aan: “Wij zullen zelf het bos niet meer oud zien worden, maar we hopen dat jongeren het stokje door zullen geven!”

Indien u bent ingelogd op deze site, verschijnt hieronder een foto-impressie.


Deze inhoud is alleen toegankelijk voor leden. Leden kunnen inloggen met hun e-mailadres (als gebruikersnaam) en lidnummer (als wachtwoord).

Het lidnummer kunt u terugvinden op uw jaarlijkse factuur voor de contributie van het lidmaatschap van de vereniging. Het e-mailadres is het adres waarnaartoe de jaarlijkse factuur is gezonden.