Boeiende excursie ‘De Domelaar’

Op zaterdag 25 september 2010 togen ruim 30 leden van de Eigenarenvereniging naar de zandwinning De Domelaar, tussen Holten en Markelo, voor de najaarsexcursie. Amateur-geoloog Rein Kok en natuurvorser Arie Langendoen vertelden in de kantine wat er zoal uit de grond komt en wat er aan natuur is ontstaan.
Een zuiginstallatie zuigt van zo’n 20 meter diep een mengsel van zand, grind en water op. Na scheiding in allerlei soorten zand en grind voor de bouw blijft een afvalbergje grind over. Daarin bevinden zich allerlei fossielen, bijvoorbeeld van koraal, zee-egels en spons. En ook gesteenten, zoals versteend hout en barnsteen (hars). Een goudmijntje voor de geologen.

Het bedrijf dat sinds de jaren 70 de zandwinning uitvoert, is Basal. De winningslocatie is nu uitgeput en Basal is vorig jaar begonnen aan zandwinning op een tweede locatie, iets zuidelijker. Intussen heeft de eerste locatie zich ontwikkeld tot een waar natuurgebied met gevarieerde flora en fauna. Allerlei soorten vogels gebruiken dit gebied, als verblijfplaats of als rustplek op weg naar zuidelijker gebieden. Ook roofvogels laten zich regelmatig zien. In het water heeft zich een rijke visstand ontwikkeld. Een eldorado voor de natuurliefhebbers.

Nu er geen zandwinning meer is op de eerste locatie, wordt dit gebied een natuur- en recreatiegebied. Er komt een fietspad omheen en er komen visplaatsen. Zwemmen en varen zal niet zijn toegestaan. Alleen voor de jaarlijkse triathlon in Holten wordt een uitzondering gemaakt.

Na de inleidingen van Kok en Langendoen ging het gezelschap in twee groepen het terrein van Basal op. Eerst om het volledig geautomatiseerde proces van zand- en grindwinning te aanschouwen, en zelf te wroeten in de afvalberg grind op zoek naar een unieke steen of fossiel. Daarna was er uitleg over de rijke vogelstand. Met een verrekijker konden bijvoorbeeld grote groepen ganzen worden begluurd, en zelfs was het mogelijk een roofvogelnest hoog in de televisietoren van Markelo te zien.

Na afloop bedankte voorzitter Wim Beldman beide inleiders voor deze interessante excursie, waarna de leden zich naar De Poppe repten voor een gezellige napraatlunch. Uit de reacties bleek dat de leden deze excursie zeer hadden gewaardeerd.

Hieronder staat een HD fotoimpressie van de excursie


Deze inhoud is alleen toegankelijk voor leden. Leden kunnen inloggen met hun e-mailadres (als gebruikersnaam) en lidnummer (als wachtwoord).

Het lidnummer kunt u terugvinden op uw jaarlijkse factuur voor de contributie van het lidmaatschap van de vereniging. Het e-mailadres is het adres waarnaartoe de jaarlijkse factuur is gezonden.