Letterzetter rukt up

De letterzetter is een donkerbruine vraatzuchtige kever. Vooral verzwakte bomen worden door de kevers gekoloniseerd en leggen uiteindelijk het loodje. Door de droge perioden van de afgelopen jaren zijn nogal wat bomen in onze omgeving verzwakt en daardoor een prooi voor de letterzetter. De vraatsporen doen denken aan lettervormen, vandaar de naam.

Het is een onopvallende verschijning, de letterzetter heeft  een afmeting tussen de 4 en 5,5 millimeter. Het beestje is gek op naaldbomen, in het bijzonder de fijnspar, maar ook de lariks, de douglasspar en de gewone zilverspar zijn geliefd bij dit kevertje. Tot schrik van Staatsbosbeheer is onlangs in Noord -Brabant de letterzetter ook op de grove den aangetroffen. Dit kwam in het verleden nagenoeg niet voor.

Op de Sallandse Heuvelrug heeft Staatsbosbeheer een flink aantal fijnsparren moeten kappen omdat zij waren doodgegaan of ernstig waren aangetast als gevolg van de letterzetter.

Volgens Staatsbosbeheer zouden er eigenlijk nog veel meer bomen moeten worden gekapt om de letterzetter te stoppen, maar dat zou een regelrechte kaalslag betekenen. Wel moeten waarschijnlijk over een half jaar nog meer bomen op de Sallandse Heuvelrug worden gekapt. Staatsbosbeheer heeft aangegeven dat niets doen geen optie is. Dit zal alleen maar leiden tot het afsterven van steeds meer bomen en uiteindelijk het verdwijnen van hele bosgebieden.

Ook in het Recreatiegebied De Borkeld is het risico van een invasie van de letterzetter aanwezig, vooral ook omdat door de droge perioden in de afgelopen 2 jaar veel bomen zijn verzwakt. Het is belangrijk aangetaste en verzakte bomen te controleren op de letterzetter en zo nodig te verwijderen.


Deze inhoud is alleen toegankelijk voor leden. Leden kunnen inloggen met hun e-mailadres (als gebruikersnaam) en lidnummer (als wachtwoord).

Het lidnummer kunt u terugvinden op uw jaarlijkse factuur voor de contributie van het lidmaatschap van de vereniging. Het e-mailadres is het adres waarnaartoe de jaarlijkse factuur is gezonden.