Japanse duizendknoop rukt op

In ons recreatiegebied De Borkeld zie je op steeds meer plaatsen de Japanse duizendknoop woekeren. Deze plant wordt tot de meest invasieve exoten gerekend. Met zijn enorme groeikracht verdringt hij inheemse plantensoorten. Ook voor vogels en insecten is deze plant niet interessant.

De wortels van de plant zijn zo sterk dat zij schade toebrengen aan wegen en fundamenten van gebouwen. Dus ook aan uw recreatiewoning! Het is daarom erg belangrijk de Japanse duizendknoop op uw perceel te bestrijden.

Alhoewel het niet eenvoudig is, zijn er verschillende manieren om de planten te bestrijden:

  • Uitgraven is de beste manier om de plant kwijt te raken. Dit is geen gemakkelijke klus omdat de plant diep wortelt. Het uitgraven moet secuur gebeuren. Er mogen geen (delen van) wortels achter blijven!
  • Verzwakken van de planten door de stengels, zodra ze boven de grond komen, af te knippen of uit te trekken. Deze methode is er echter wel een van de lange adem. Door de stengels regelmatig te verwijderen, verzwakt de plant en zal zijn wortelgestel niet meer zo krachtig groeien. Uiteindelijk zal de plant het begeven.
  • Wat ook wel wil helpen is de stengels en wortels wekelijks rijkelijk te overgieten met kokend water.
  • Het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen helpt ook effectief tegen de Japanse duizendknoop, alhoewel de effectiviteit wel afhangt van het type onkruidbestrijdingsmiddel.

Om verspreiding van de Japanse duizendknoop te voorkomen is het erg belangrijk de planten en wortels af te voeren in de grijze afvalbakken en dus niet in de groene. Ook moet u de planten beslist niet maaien. Achterblijvende stukjes van de plant zullen dan opnieuw wortelen en uw probleem wordt dan alleen maar groter!

 

 


Deze inhoud is alleen toegankelijk voor leden. Leden kunnen inloggen met hun e-mailadres (als gebruikersnaam) en lidnummer (als wachtwoord).

Het lidnummer kunt u terugvinden op uw jaarlijkse factuur voor de contributie van het lidmaatschap van de vereniging. Het e-mailadres is het adres waarnaartoe de jaarlijkse factuur is gezonden.