Eikenprocessierups

Bij een van onze leden zijn in de tuin aan de Heideweg afgelopen weekend (9 – 10 juni) een aantal nesten van de eikenprocessierups aangetroffen. Ook in de eiken grenzend aan de Pannenweg bevinden zich een 6-tal nesten!

De kans bestaat dat deze rupsen ook bij u in de tuin aanwezig zijn. Deze rupsen kunnen de oorzaak zijn van vervelende allergische reacties.

Dus wees alert!


Aanvullende informatie:

Eikenprocessierups rukt verder op

U heeft het vast gehoord of zelfs ondervonden: de eikenprocessierups verspreidt zich steeds meer over Nederland. Ook op De Borkeld worden dit jaar veel meer nesten waargenomen dan vorig jaar, zowel op de gemeentelijke wegen als op de percelen zelf. Alleen al aan de Pannenweg zijn in de eiken, direct grenzend aan de weg, een 6-tal nesten waargenomen.

Enkele leden hebben het bestuur daarop gewezen; één lid van de Heideweg meldde dat hij onder de blaren en bulten zit. Die worden veroorzaakt door de brandharen van de rups, die ook rondom de nesten in de lucht kunnen zweven. Aanraking daarmee kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken voor mens en dier, zoals jeuk, rode huid, gezwollen ogen en klachten die lijken op verkoudheid.Hoe ongemak te voorkomen? Het RIVM geeft de volgende tips:
– vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten;
– zorg in gebieden met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten;
– ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Was zo nodig ook kleren (liefst op 60 °C).Uiteraard heeft het bestuur contact opgenomen met de gemeente, eerstverantwoordelijke voor de bestrijding. Maar net als vorig jaar noteren ze de melding, nemen het op in hun systeem en doen er verder niets mee. Alleen gevoelige plekken waar veel mensen(kinderen) zijn of langs komen, worden aangepakt met een zuiger. Het buitengebied, en dus ook De Borkeld, valt daar sowieso niet onder.Wel verwees de gemeente naar de website www.oakie.info. Hierop vindt u meer informatie over hoe om te gaan met dit plaagdier en voor (downloadbare) informatiefolders. De gemeente zelf gaat volgende week ook meer informatie verspreiden via onder meer de sociale media.

Via de link https://www.rtvoost.nl/nieuws/314291/Eikenprocessierups-expert-Met-goede-aanpak-heeft-Overijssel-over-paar-jaar-geen-overlast-meer leest u meer over de bestrijding in Overijssel.Particulieren kunnen ook bedrijven inschakelen om overlast gevende nesten te laten verwijderen.

 

 

 

 

 

 

Start the discussion

Geef een reactie