Gemeentelijke controle permanente bewoning

Ambtenaren van de gemeente Rijssen-Holten zijn op 5 oktober jl. tezamen met politieagenten een grootschalig onderzoek gestart naar illegale permanente bewoning en illegale activiteiten in het recreatiegebied De Borkeld.

Enkele leden van onze vereniging hebben gemeld dat zij hierbij nogal intimiderend te werk zijn gegaan. Bewoners werden onder andere gevraagd om legitimatie en hun permanente woonadres. Ook werd het nummerbord van hun auto gecontroleerd. De ambtenaar meldde verder dat deze onderzoeken naar permanente bewoning in de toekomst vaker zullen worden gehouden.

Het is belangrijk te weten dat je je in Nederland alleen op de openbare weg moet kunnen identificeren als een agent je daarom vraagt. In het pand dat je eigendom is hoeft dat alleen als er een concrete verdenking is voor een strafbaar feit en met machtiging van de rechter.

Het bestuur is benieuwd of de actie nog een vervolg krijgt. Meldingen kunt u doorgeven via: info@deborkeld.nl

Onderstaand de brief die door de gemeentelijke controleurs aan de betrokken bewoners is uitgereikt.

 

Reacties

Lees de discussie

2 reacties op “Gemeentelijke controle permanente bewoning”

 1. L. Noorman says:

  dag Ria, mooie invulling van de beleving van de bewoners op De Borkeld. Wij hebben de agenten zelf niet gesproken maar huurders van ons huisje wel. Ik heb begrepen dat het gaat om opsporen van ‘illegale’ bewoning en ‘wangedrag’. Gezien de misdaden in de afgelopen periode (zo ook weer diefstal van fietsen) vind ik dat wel fijn. Maar… het zou juist aangemoedigd moeten worden om eigenaren van recreatiewoningen in de woningen te laten wonen (al is het gedogen). Daarmee is er meer omzien naar elkaar, wat een veel veiliger gevoel en duidelijke signaalfunctie naar misstanden zou kunnen zijn. Wellicht dat de wethouder open staat voor deze suggestie. Mocht ik een bijdrage kunnen leveren dan hoor ik dat graag. Als woningeigenaar van een recreatiewoning ben ook ik verantwoordelijk voor de veiligheid op ons mooie park.
  met vriendelijke groet,
  Lidy Noorman

 2. R. Muiser says:

  Ik vind het vreemd dat deze actie plaats heeft gevonden een halve week nadat de wethouder op de ALV een praatje heeft gehouden. Hij moet hiervan op de hoogte zijn geweest. Op de ALV kwam het onderwerp “vitaliteit van recreatieparken” aan de orde en de plannen van de gemeente met het hele gebied i.h.k.v. het stimuleren van recreatie en natuur en het ontwikkelen van een gebiedsvisie. Bekend is dat de gemeente Rijssen-Holten liever ziet dat de recreatiewoningen verhuurd worden aan derden, dan dat de eigenaren er zelf gebruik van maken als tweede woning. In heel Nederland speelt het probleem dat projectontwikkelaars hun oog laten vallen op dit soort gebiedjes om dure parken te realiseren. Kortom, mijn vraag is of achter deze grootschalige actie een geheime agenda van de gemeente zit. De wethouder heeft in ieder geval gezegd dat als het om de vitaliteit van recreatieparken gaat, op een andere manier naar De Borkeld moet worden gekeken, omdat hier geen centraal beheer is, en dat de gemeente die vitaliteit alsnog zou onderzoeken. Overigens is de brief die hierboven is afgedrukt niet aan ons uitgereikt.
  Er is werk aan de winkel, voor het bestuur, maar zeker ook voor de leden van de vereniging,

  Ria Muiser

Reacties gesloten